Home » » 6 Sebab Mengapa Lelaki Perlu Memilih Guru Sebagai Isteri

6 Sebab Mengapa Lelaki Perlu Memilih Guru Sebagai Isteri







1. Hidup Berjadual. 

Bukan kata wanita yang mempunyai pekerjaan lain tidak mempunyai jadual, tapi kalau cikgu, jadualnya setiap hari sudah tetap dan ditetapkan. Sampai penempatan dia di sekolah pun sudah berjadual. Kalau kau tengok cikgu Kimia, hidup dia bukan sahaja berjadual, malah berkala. Macam Jadual Berkala Unsur (baca : Periodic Table) tu. Jadi kalau suami dia itu jurutera, memang senang nak kejut orang bangun pagi.

5.00 pagi : Bangun pagi, masak air, buat sarapan.

5.50 pagi : Mandi, persiapan diri, solat Subuh.

6.20 pagi : Bersiap nak keluar rumah, menuju ke tempat ke sekolah.

7.10 pagi : Sampai sekolah.

7.30 pagi : Mula kelas.

10.10 pagi : Rehat

10.30 pagi : Masuk kelas lagi.

2.00 petang : Balik rumah (kalau tiada kelas tambahan atau aktiviti sekolah)

Senang kan?

Jadi, kalau dah berkahwin, isteri itu akan mengatur hidup berkeluarga dengan lebih sempurna (insyaALLAH).

Pagi : Sarapan + kemas rumah + masak.

Tengah hari : Makan tengah hari + duduk dengan suami (buatlah apa kau nak)

Petang : Rehat + minum petang + sediakan makan malam

Malam : Buatlah apa-apa aktiviti yang perlu

2. Dedikasi, komited dan penuh komitmen. 

Seorang guru yang hidupnya hanya berkisarkan sekolah dan tempat-tempat kerja biasanya akan penuh dengan sifat di atas. Bukan apa, ibu bapa penjaga sekarang kebanyakannya mengharapkan cikgu seratus peratus dan budak-budak pula biasanya akan menjadi besar kepala apabila dibiarkan. Maka cikgu kenalah beri perhatian pada murid secara berlebihan (janganlah sampai kau jatuh cinta dengan murid pula!) dalam memastikan duit gaji yang diterima itu halal digunakan dan dimakan.

Sekejap.
Pernah kau dengar orang lain salahkan jurutera, arkitek, juruterbang, doktor, peguam dan sebagainya bila berlaku keruntuhan akhlak dan gejala sosial?

Mana ada!
Semua nak salahkan cikgu.
Maka, cikgu mestilah kena komited.

Konsep yang sama. Jadi, kalau suami terabai di rumah, nak salahkan siapa?

Maka, si isteri akan komited untuk memastikan suami gembira, bahagia dan apa sahaja asalkan suaminya tersenyum girang dan tidak memikirkan untuk menambah cawangan lain. Eh?
(sambil asah pensel dan pisau di tepi)

3. Tidak boleh menipu atau berpeleseran.

Nak bagi markah, ada skema jawapan.
Pakaian ke tempat kerja, ada etika.
Nak tanda kertas, ada garis panduan.
Sampai sekolah, isi waktu kedatangan.
Balik sekolah, kena tekan lagi nombor di komputer.
Yuran murid semua ada hitam putihnya – nak pungut duit pun ada surat kuasa.
Bila boleh nak menipunya.
Nak berpeleseran? Jauh sekali. Kena tangkap boleh kena buang kerja tahu?
Lepas tu masuk surat khabar dan segala media dengan tajuk, “GURU ……” Gila kau.

Mana nak sempat lupakan suami begitu? Hidup akan dalam lingkungan – sekolah, keluarga, suami, sekolah lagi, keluarga lagi, suami lagi.

4. Terapi melepaskan tekanan. 

Semua kerja ada tekanan. Budak yang tolong isi minyak di stesen minyak pun ada tekanan. Makcik-makcik yang basuh pinggan dan masak di kedai makan pun tertekan.Tak masuk lagi nak rebus daging dengan periuk bertekanan tinggi tu kan?

Tapi bagaimana nak menguruskan diri kalau tertekan?

Cikgu-cikgu biasanya akan dihantar menghadiri kursus atau bengkel pengurusan tekanan (stress management workshop). Selalunya ada, cuma akhir-akhir ini sejak ekonomi semakin sempit, kursus semakin berkurangan dan beban kerja bertambah. Tapi itu bukan suatu masalah sebab banyak cara lagi boleh melampiaskan tekanan kerja ini.

Aktiviti luar seperti basikal lasak, memanjat gunung, berkayak dan sebagainya sudah lama diperkenalkan kepada guru-guru. Bahkan, boleh ajak pasangan bersama. Elok-elok dalam melepaskan tekanan, boleh bercuti dengan suami sekali kan?

Pukul budak-budak di sekolah? Itu bukan satu benda yang mengasyikkan pun. Masuk penjara ada harapan. Lebih baik buat sesuatu yang menyeronokkan untuk melepaskan tekanan.

5. Banyak cuti sekolah dan kerja cuma separuh hari. 

Ini yang semua orang suka betul pada kerjaya guru.

Pengalaman peribadi, kawan-kawan aku yang bekerja atau bakal bekerja sebagai doktor, jurutera dan entah apa lagi jenis pekerjaan mahu aku carikan mereka pasangan yang bekerja sebagai seorang guru.

Bakal doktor : Aku dah nak balik Malaysia hujung tahun nanti, habis belajar.

Aku : Ya, bagus! Sila minta hospital yang dekat sini.

Bakal doktor : Carikan aku bakal isteri seorang.

Aku : Kau nak yang macam mana?

Bakal doktor : Aku nak yang kerja cikgu.

Aku : Eh? Kenapa tak nak doktor juga?

Bakal doktor : Susah. Nanti waktu kerja tak sama, nak cuti pun susah.

Aku : Ceh! Memilih. Habis tu kenapa nak cikgu?

Bakal doktor : Sebab senang dia nak uruskan keluarga. Sekolah separuh hari. Bila balik kerja, dia biasanya akan ada di rumah kan? Kalau cuti sekolah, setiap hari pun mesti ada di rumah. Tak payah pening fikir nak ambil cuti ke apa. Masuk kelas itu, budak-budak tengok.

Aku : Amboi kau.

Bakal doktor : Tapi tak nak yang macam kau.

Aku : Kenapa?

Bakal doktor : Sebab kau nanti pergi berbasikal masa cuti sekolah. (ketawa)

Aku : Keji gila. Bukan sepanjang cuti aku berbasikal. (ketawa)

6. Penampilan. 

Ini sengaja aku tambah sebab orang sana ada tulis pasal rupa.

Dari segi wajah dan sebagainya, aku tidak akan menilai manusia. Tapi kebanyakan guru-guru biasanya punya penampilan yang sedap mata memandang. Pergi sekolah mesti kena dengan gaya. Setiap hari ada berapa pasang mata yang akan memerhatikan langkah guru itu?

Masuk kelas sana, ada budak-budak lain pula tengok.

Budak-budak yang suka, akan puji – “Cikgu lawa gila hari ini!”

Sudahlah cukup dengan lawa, cantik, ada pula gila. Haih!

Sebab itu cikgu-cikgu kalau dipuji, dia tidak akan cepat bangga diri.
Sebab apa?
Setiap orang yang suka (biasanya budak-budak yang akil baligh kalau sekolah menengah dan budak-budak jujur dan telus macam sekolah rendah) – selalu puji cikgu. Jadi, bukan suatu masalah dan kau tidak akan nampak cikgu itu kembang-kembang segala bila dipuji cantik, menarik, tertarik, menawan dan macam kena sawan. Eh?

12 comments:

  1. suami kna dengar kata,sebab dah trbiasa ngan budak2 suami pon akan dianggap budak2..dialah yang betol sebab dia kan cikgu...

    ReplyDelete
  2. amboi......nampaknye.....si suami mengatur jadual tugasan isteri di rumah....complete dari sarapan pagi hingga ke makan malam + kerja rumah....si suami macam mana...balik dr kerje goyang kaki aje ke?...tak adil....isteri juga penat bekerja......bekerja separuh hari tidak bermakna si isteri boleh bersenang lenang....tugas guru bukan la mudah...sepatutnya dalam jadual harian tu mestilah dimasukkan tugasan di rumah yang patut dibuat secara bergilir2...suami dan isteri..bukannya semua benda isteri nak buat.......

    ReplyDelete
  3. haha..kawan aku pernah cakap mcm tu..siap ngan jadual keje...23 tahun dulu...masa kat maktab...sama2 bakal cikgu....aku diam n dengar je apa dia cakap masa tu...abis dia mengatur jadual untuk bakal isteri dia...aku tanya semula...abis ko buat apa...dia kata aku rehat lah...jawapan aku...kalau mcam tu...sape pompuan pun tak kan nak...banyak cantik...haha...terdiam dia sekejap...mana dia sekarang agaknya :D

    ReplyDelete
  4. Urm..kat mana nk cari cikgu untuk buat isteri? Ada tips x?

    ReplyDelete
  5. um insyaallah... laku cikgu dlm entry ni hehehehe....

    ReplyDelete
  6. orang luar nampak kerja guru pukul 7.30am ~ 1pm je.. tp cikgu2 pun ada yg bawa buku2 latihan students utk ditanda..prepare Bahan Bantu Mengajar (BBM) lagi.. bukan mcm office hour..belum kira dgn Guru Besar yg pilih kasih + pergi kursus + handle program sekolah yg mcm2 jenis + jwtn dlm persatuan/kelab + mengajar pula kelas yg hujung2 @ nakal..tu belum lagi dgn parents yg dtg sekolah serang guru dan guru besar x back up guru.. nasib baik students sy baik2 (private islamic school)..alhamdulillah..bila students dpt hafaz surah2 hafazan mcm as-sajadah,yasin,juzu 30..beruntungnya parents mereka ni..sy doakan students sy menjadi pemimpin Islam bg org2 yg bertaqwa..amin.. ~kesimpulannya:sy suka jadi guru. :)

    ReplyDelete
  7. bila students puji "cikgu cantik hari ni" , "cantik la baju cikgu ni..cikgu beli kat mana?" ,"aik,xpenah nampak pun cikgu pakai baju ni?baju baru ye cikgu?"..hehe..students pun pandai ambil hati guru walaupun masih di sekolah rendah..
    kat sekolah saya,ramai anak2 orang loaded..kalau bagi hadiah duit, dorg lagi kaya dari guru..tapi kalau kita bagi nota ke,gmbr kartun,sticker, belanja kek @bawa gi main bowling (appreciate dorg sbb final exam dpt 90% ke atas)..dorg punya suka, sampai parents sanggup hantar g tmpt bowling dan bg cash kat saya."cikgu belanja la dorg lagi.habiskan je duit tu..dlm hati sy "bg RM400 nk sy buat apa sbnrnya?..huhu.."segan la pula..last2 sblm blk,sy pulangkan duit baki pd parents tu semula.. :)

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. Working at home pun terbaik juga (^^)

    Www.madamhealthy.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. Hahaha...yg paling lawak ialah no.5. Banyak cuti sekolah dan kerja separuh hari? ya....silakan...silakanlah cari isteri/suami cikgu....sila...sila....

    ReplyDelete
  11. Sy kwin ngn org yg kje ikot office hours..die blk smua da sdia..nk mkn ape ty b4 gi mngajar..blk skolah da leh prepare brg2 nk msk..tp blk tu kna tdo la jap yer..pnt nk lyan 30 org murid dlm 1 klas je..klu 3 klas??ngn asben2 skali kna bambu..huhuhu

    ReplyDelete
  12. Sy kwin ngn org yg kje ikot office hours..die blk smua da sdia..nk mkn ape ty b4 gi mngajar..blk skolah da leh prepare brg2 nk msk..tp blk tu kna tdo la jap yer..pnt nk lyan 30 org murid dlm 1 klas je..klu 3 klas??ngn asben2 skali kna bambu..huhuhu

    ReplyDelete