Home » , » Kesilapan Dalam KL Gangster

Kesilapan Dalam KL Gangster





1. Kolar Ajib yang pada awalnya menegak tiba tiba menjadi berlipat sewaktu Ajib datang kepada Malek. Kolar baju Ajib kembali menegak secara tiba tiba semula sewaktu Fadil bergerak pergi selepas ambil Malek.




2. Sewaktu Jai tendang, beg berada di sebelah kanan dan tidak kelihatan. Namun, syot seterusnya menunjukkan beg tersebut berada di atas paha kiri secara tiba tiba. Sewaktu penjahat tu bangun dan lari, beg tadi berada di sebelah kanan dan tidak kelihatan semula.

3. Sewaktu adegan gaduh di lorong, kelihatan 3 tin (dua dalam keadaan menegak, satu mengiring) berada di atas meja. Sebelum Jai sepak meja dan botol putih berterabur, tin yang mengiring kelihatan berada di bawah secara tiba tiba selepas bertukar syot.

4. Kedudukan bakul yang satu bahagiannya berada di atas botol putih tiba tiba berubah selepas Jai menendang lelaki tersebut ke dinding. Malah, kedudukan meja merah yang pecah yang berada jauh di satu sudut, tetiba kelihatan dalam adegan last babak ini (sebelum polis datang) padahal aksi lawan berlaku jauh dari kawasan meja.

5. Tuala biru di belakang Dragon berubah bentuk secara tiba tiba.

6. Sewaktu Jai datang ke meja, seorang daripada lelaki yang duduk di meja (berada di sebelah kiri skrin) minum air dan letak cawan di atas meja. Namun, bila Jai lempar duit atas meja, cawan tidak kelihatan lagi.

7. Awal babak, dapat dilihat ada riben merah dekat tangan seorang lelaki yang tengah tidur. Namun, semasa Julia bangun, riben tadi sudah tidak kelihatan.

8. Malah, kedudukan belon biru yang berada berdekatan dengan majalah tiba tiba menjadi jauh semasa rakan Julia datang kejutkannya. Belon tersebut dilihat berada dekat dengan majalah semula semasa Julia bangun dari sofa.

9. Tatu Shark di kiri dan kanan leher Shark berbeza jarak dalam beberapa syot dalam filem ini. Perhatikan jarak tatu Shark semasa awal filem dan babak Shark datang ke rumah Malek. Jarak tatu di leher Shark lebih dekat daripada babak sebelum ini sehinggakan hampir bertemu dalam adegan Shark di rumah Malek.

10. Malek tendang bonzer sehingga jatuh atas meja. Meja pecah dan gelas jatuh dan keluar dari ‘frame’. Dari syot atas, tiada gelas kelihatan di tepi bonzer, namun close up syot menunjukkan ada gelas yang tiba tiba muncul.

11. Beberapa helai rambut menutupi mata lelaki ini yang mana kelihatan dalam close-up. Syot seterusnya sewaktu lelaki ini tunjuk tangan untuk halau Malek keluar, helaian rambut kemas disikat di tepi secara tiba tiba. Close-up syot selepas itu kembali menujukkan rambut menutupi mata lelaki itu kembali.

12. Lelaki yang tengah memilih sayur hilang dalam syot seterusnya secara tiba tiba.

13. Sewaktu dua kuncu gangster India serang Malek di pasar, Malek berlawan sambil mengundur dan melepasi kawasan yang ada raga rotan besar. Syot seterusnya menunjukkan Malek sedang berlawan sebelum kawasan rotan besar itu sekali lagi, sebelum melepasi kawasan raga rotan besar itu buat kali kedua.

14. Sewaktu Ajib pegang tangan kuncunya yang sedang main dengan pisau lipat, bahagian atas pisau terjuntai ke bawah. Namun, syot seterusnya menunjukkan bahagian atas pisau menegak sebelum terjuntai semula dalam syot seterusnya secara tiba tiba.

15. Next, semasa Jai lari nak serang Ajib dia lompat atas motor. Ada dua biji motor kelihatan dalam syot awal. Namun, syot seterusnya menunjukkan satu biji motor sudah hilang secara tiba tiba. Tinggal satu saja yang kelihatan sehingga habis babak.

16. Malah, perhatikan semasa adegan fight between Ajib dan Jai. Dalam satu syot jarak jauh, mereka lawan pakai tangan dan palang besi. Namun, bila ada close-up, tiba tiba saja mereka sedang bergasak pakai kerusi/meja putih. Syot biasa jarak jauh, pakai tangan dan palang besi balik.

17. Lagi, geng yang tengah bergaduh kat belakang (pelakon extra yang main main... lawak siot diorang fight) dilihat sedang memijak mijak seseorang. Namun, tukar syot, mereka sedang main laga laga kerusi secara tiba tiba. Tak bley blah!

18. Kereta kuncu Shark langgar bahagian belakang kereta Fadil. Bahagian belakang kereta Fadil tak rosak teruk. Namun next syot menunjukkan bahagian depan kereta Fadil tiba tiba remuk/rosak di bahagian depan sebelum kuncu Shark sempat hentak apa apa kat kereta tu.

19. TRIVIA - Dalam satu adegan memecahkan cermin kereta Fadil, kaca yang dipecahkan sebenarnya adalah cermin kaca tambahan yang diletakkan atas cermin sebenar (anak panah). Perhatikan apabila kaca yang dipecahkan luruh, akan nampak satu lagi cermin tingkap yang masih rata pada bahagian bawah. Padahal, bahagian atas, yang mengandungi cermin tambahan sudah retak dan hampir pecah.

20. Shark naik atas kereta Fadil dan pecahkan cermin depan kereta. Semasa Shark hentak di bahagian kanan cermin, cermin sebelah kanan sudah retak. Namun, syot seterusnya tunjukkan menunjukkan cermin sebelah kanan kembali elok dan Shark hanya dilihat menghentak bahagian kiri cermin hadapan saja.

21. Cermin hadapan tiba tiba saja berlubang semasa Fadil dan Malek keluar dari kereta.

22. Semasa Shark tarik mak Malek, anak tudung mak Malek menutupi telinga, Tetapi, semasa rebah, telinga mak Malek kelihatan secara tiba tiba. Malah, selepas Shark tikam Fadil, anak tudung mak Malek makin terbuka, menampakkan rambutnya secara tiba tiba.

23. Sewaktu Shark lari kejar King, kuncu King yang dah mati (pakai baju kuning) tidak ada pistol di tangannya. Namun, close-up syot menunjukkan ada sepucuk pistol tiba tiba ada di atas jalan secara tiba tiba.

24. Shark tembak King menyebabkan belakang King terkena dua tembakan dan berdarah. Kedudukan tompok darah adalah berdekatan dan mengenai jantung. Namun, semasa King rebah, satu tembakan berada di dada kanan, dan satu lagi di bahu.

25. Semasa Malek masuk dengan Ajib ke dalam kelab untuk adegan fighting last, Malek tendang kerusi dan kerusi tersebut rebah. Namun, semasa pergaduhan berlaku dapat dilihat kerusi tersebut ada di tempat sebelum Malek tendang dan sebuah kerusi misteri juga terbaring di atas karpet.

26. Meja yang berada di tepi sekali tiba tiba hilang semasa Jai buat tendang pusing kat kepala Ajib.

27. TRIVIA – almari ini dipatahkan dahulu supaya Jai senang jatuh dan beri impak sakit. Jelas kelihatan lapisan atas papan yang dipatahkan (anak panah) di tengah papan untuk memudahkan papan itu patah semasa Jai dilempar Malek.



Sumber : goofspotonfilm



24 comments:

  1. ad bbrpe yg ak x stuju..jgn asyik cri kslhn org sbb nnt kite yg slp bro...

    ReplyDelete
  2. betul tu..ok laa ni..kesalahan2 kecik je kot..xyah laa nak cari silap dia..filem ni pon dah cecah 12 juta beb..ish

    ReplyDelete
  3. SIKIT JE KOT... TAK MEMJEJASKAN JALAN CERITA PON... JANJI CERITA TAK MEREPEK.... OK LA...

    ReplyDelete
  4. bodoh la,sape yg cari kesalahan ni???xde otak ke??kalau kau pndai sngat kau buat la filem yg mcm ni..xbleh tgk orang melayu snang skit asyik ingin jatuh kn pdhal sesama melayu,bile la melayu nk maju lau cm ni...bodohhh,tuhan bagi akal sruh berfikir bodoh kau ni spices lembu kot....sial la

    ReplyDelete
  5. saje nak jatuh kan pgarah muda nie k0t.. alah biasa latu kesilapan kecil.. tada masalah pun..jan tambah dosa cari kesalahan owg.. ta bek.. peace yooo!! :)

    ReplyDelete
  6. wow.. teliti gila... hebat2...

    ReplyDelete
  7. kecoh gila sape yg buat ni. kesalahan kecik jer kot. macam la bagos sgt. filem ni dah capai 12juta pun. kau ade??

    ReplyDelete
  8. bodoh pnya orang..kau ingt senang ke nk buat satu bab2 ni,hah???bodoh mcm kura2...

    ReplyDelete
  9. betul la..b'lakon ni kalu make-up,xkan xcuci kot?lu ada bagus dr dia ka?kalu lu betol2 bagus,lu bikin filem sndiri la.filem m'sia mcm mna mau maju kalu mau cr slh sj...

    ReplyDelete
  10. org pi panggung tgk wyg ma.bkn mau tgk apa yg slh.crita best ka x,itu sj.mau cr slh,jg pengkritik filem la.ada bagus?

    ReplyDelete
  11. bukan senang nak jadi senang.bukan susah nak jadi susah...aku anggap dia buat ni nak bagi orang MELAYU sedar..ni kritikan.pasai pa ada orang nak marah dia lak ? relax la..aku anggap ni kritikan membina.

    ReplyDelete
  12. 2 la melayu...benda kecik di abaikan..lama2 merebak jd besar baru nk perasan..relax la..dy buat supaya kite pk..jgn nak main hentam je..pe2 pon cite ni mmg TERBAIK!!!

    ReplyDelete
  13. itu org manyak komplain la..bikin filem sendiri la...ade berani ka?itu pengarah sudah kaya ma...lu aper susah?lu ader 1 juta?2 juta?lu xde kn..jgn byk bunyi ma..ni filem antara trbaek malaysia...kl org mcm lu bile industri mau maju..lu pk la bro...

    ReplyDelete
  14. ek eleh,,sikit je pon salah tade orang pasan la..

    ReplyDelete
  15. ek elehh , kecohh gilaa sape buad nie . salah skit jea kott . nak kecohh jehh . hampehhh ! filem ni da cecah 12juta kott . ang ada kaaaa cek ?

    ReplyDelete
  16. hahaha,lawak btol bile ade komen bile melayu nk maju kalo cari kesalahan cmni,dh kalo diam je lg la x maju2,ade kesalahan tegur,bole improve,kahgkahkah,lawak la korang ni.akal pendek..

    ReplyDelete
  17. k0rg d0k maki2 yg cari salah 2 napa? korg sma gak la,kowg tao kew dye cary kesalahan2 kcik 2 t0k ap? mgkin tok kebaikan dan membaiki kesilapan,kowg dok taboh dye wat pa? ap salah dye? bkan dye punca melayu xmaju,tp kowg smer

    ReplyDelete
  18. hehehe..konti lari nie...biasa la, bila shooting mesti byk take, pastu various angle lagi...ini kes biasa... memang x menjejaskan cerita, kutipan pun memang mantap 12 juta. tp utk pergi lebih jauh, ia harus diberi perhatian. yg paling ketara sgt item 9. yg lain2 tu minor sgt padaku. dan tahniah pd syamsul yusoff..u r great man!

    ReplyDelete
  19. name pun manusia..mane ade yg sempurne..papepun tahniah n syabas pd syamsul..

    ReplyDelete
  20. bodola.....spa yang buat ni......otak bangkai....
    klau ad teloq buatla sndri.....aku nak tengok....bodo.....

    ReplyDelete
  21. woi owner blog..ko ni betol2 bodoh tahap dewa keling la...ni berlakon je kot..yang ko nak take it serious sangat apsal..?? dah lame hidup..?? atau ko jeles die untung juta2, ko untung taik kucing je..badigol lembu jahanam nak mampos la ko ni...amek ko maki...

    ReplyDelete
  22. daripada ko teliti kesalahan filem, baek ko teliti bacaan al-quran ko sendiri..aku bukan nak tunjuk alim la...ko kalo filem orang, memang ko selidik, kaji, telaah sampai lebam..tapi tang agama, ade ko kaji..?? ko ni sundal sebenarnye..aku memang suke maki orang..tapi maki yang berasas la....HAHAHAHHAHHAHHA

    ReplyDelete