Home » » Fungsi Keyboard Komputer

Fungsi Keyboard Komputer



rahsia? apa yang rahsia? sebenarnya takde la rahsia sangat, tapi lebih kepada tips supaya korang senang nak blogwalking atau melayarai internet..

keyboard dan mouse adalah alat paling penting semasa kita sedang guna laptop atau pc..

apa yang aku nak bagitau ni?


----------------------------------------

Buka Link ke New Tab:

ctrl + click



untuk korang buka link ke new tab, cuma perlu tekan button ctrl kat keyboard korang dan sambil tu klik pada link.. ok, cuba bukak gambar kat atas ni ke new tab..




scroll click



satu lagi cara untuk buka link ke new tab, cuba korang tekan mana2 link dengan scroll button pada mouse korang dan tengok apa yang terjadi..

untuk menutup tab yang korang dah bukak banyak2, juga boleh guna cara ni, Scroll Click



----------------------------------------

Zoom Pada Browser:

ctrl + scroll up/down


yang ini pun masih ramai yang tak tau.. untuk zoom, tekan button ctrl pada keyboard, sambil tu korang scroll up/down pada mouse..

untuk kembali kepada size/view asal, cuma perlu tekan button [ctrl + 0]..




----------------------------------------

sebenarnya banyak hotkey yang korang taktau.. bukan semua orang taktau, tapi ada segelintir yang masih taktau..

gunakan sepenuhnya kelebihan yang ada untuk memudahkan urusan korang semasa ber-browsing atau blogwalking
)

0 comments:

Post a Comment